Walory środowiska przyrodniczego jako czynnik rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce - Przezbórska-Skobiej, Lucyna (Natural Environment Values as a Determinant of Rural Tourism Development in Poland, 2011)
W ostatnich kilkunastu latach tereny wiejskie Polski stały się ważnym środowiskiem rozwoju turystyki, wyrażającego się szybkim przyrostem bazy noclegowej, głównie obiektów indywidualnego zakwaterowania. W pracy podjęto więc problem uwarunkowań rozwoju turystyki wiejskiej, w tym zwłaszcza znaczenia walorów środowiska przyrodniczego. Przedmiot badań stanowiły wybrane walory przyrodniczo-krajobrazowe w przekroju 314 powiatów ziemskich. W badaniach wykorzystano zmodyfikowaną metodę wzorcową Hellwiga. Przeprowadzono waloryzację i klasyfikację powiatów według ich przydatności do rozwoju turystyki wiejskiej na podstawie walorów środowiska przyrodniczego. Zbadano także korelację pomiędzy wyznaczonym syntetycznym miernikiem rozwoju a liczbą funkcjonujących gospodarstw agroturystycznych i oferowanych przez nie miejsc noclegowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 580-592