Pomoc publiczna dla sektora górnictwa węgla w Unii Europejskiej - nowe wyzwania? - Podsiadło, Piotr (State Aid to the Coal Sector in the European Union - New Challenges?, 2011)
W artykule przedstawiono ewolucję warunków dopuszczalności pomocy publicznej dla przemysłu węglowego, począwszy od regulacji prawnych obowiązujących w ramach Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali, Wspólnoty Europejskiej, a obecnie Unii Europejskiej. Sformułowano tezę, że w związku z wygaśnięciem 31 grudnia 2010 r. rozporządzenia Rady nr 1407/2002, na podstawie którego Komisja Europejska zezwalała na pomoc dla krajowego przemysłu wydobywczego w różnych państwach członkowskich, bezpośrednią przyczyną wprowadzenia kolejnej regulacji "górniczej" pomocy publicznej w postaci decyzji Rady nr 2010/787/UE w sprawie pomocy państwa ułatwiającej zamykanie niekonkurencyjnych kopalń węgla była wzrastająca w ostatnich latach intensywność pomocy dla przemysłu wydobywczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 558-567