Instrumenty wspierania rozwoju klastrów w Polsce - Pilarska, Czesława (Instruments of Cluster Development Support in Poland, 2011)
Klastry są zjawiskiem napędzanym w głównej mierze przez rynek, jednak doświadczenia wielu krajów pokazują, że zastosowanie odpowiedniej polityki władz publicznych ukierunkowanej na klastry (cluster-based policy) działa jak katalizator, przyspieszający i uwalniający potencjał gospodarczy i naukowy poszczególnych regionów, co w konsekwencji przyczynia się do poprawy innowacyjności i konkurencyjności krajów, na których terenie struktury te są zlokalizowane. W artykule poruszono zagadnienia związane z kształtowaniem się polityki klastrowej w Polsce oraz z zastosowaniem w ramach tej polityki określonych instrumentów mających na celu wspieranie rozwoju struktur klastrowych. Szczególną uwagę poświęcono formom wspierania klastrów w ramach funduszy strukturalnych UE, gdyż stanowią one główne źródło zewnętrznego finansowania struktur klastrowych w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 544-557