Analiza strategicznych priorytetów rozwoju gospodarczego Polski - Pawłowski, Grzegorz (Analysis of the Strategic Priorities of the Economic Development of Poland, 2011)
Współczesna polityka gospodarcza Polski powinna uwzględniać także jej wymiar strategiczny. W poniższym referacie zaprezentowano wyniki zastosowania kilku metod analizy strategicznych priorytetów gospodarczych oraz ich makrootoczenia. Głównymi metodami analitycznymi były: macierz strategicznych uwarunkowań rozwoju gospodarczego, ocena według znaczenia instytucji publicznej, ocena intensywności oddziaływania instytucji na realizację celów, ocena wskaźników ilościowych celów dla realizacji trzech priorytetów strategicznego rozwoju Unii Europejskiej i najbardziej prawdopodobny scenariusz oddziaływania makrośrodowiska. Metody strategicznej analizy priorytetów polityki gospodarczej na szczeblu kraju oraz Unii Europejskiej pozwoliły na sformułowanie wniosków końcowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 525-543