Dylematy polityki ekonomicznej w świetle ustaleń ekonomii eksperymentalnej i neuroekonomii - Miłaszewicz, Danuta (Economic Policy Dilemmas from the Viewpoint of Experimental Economics and Neuroeconomics, 2011)
Prowadzona we współczesnych gospodarkach polityka ekonomiczna opiera się na ustaleniach szkół i kierunków zaliczanych do głównego nurtu ekonomii. Wywodzące się z nich modele oddziaływania polityki ekonomicznej na gospodarkę uwzględniają liczne założenia dotyczące zachowania się rynków i podmiotów decyzyjnych. Jednak wiele z tych założeń nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości. Próby rozjaśnienia rzeczywistych zachowań podmiotów i badania podstaw podejmowanych przez nie decyzji, wykorzystujące w tym celu różnego rodzaju eksperymenty, podejmowane są w ramach ekonomii eksperymentalnej oraz neuroekonomii. Celem opracowania jest przedstawienie obu rozwijających się dziedzin i stosowanej przez nie metody badawczej oraz odniesienie wniosków wynikających z przeprowadzonych w ich ramach badań do współczesnej polityki ekonomicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 503-514