W sprawie edukacji przedszkolnej na polskiej wsi po 1990 r. - przyczynek do polityki społecznej - Matuszczak, Anna (Preschool Education at Polish Rural Areas After 1990 - a Contribution to the Social Policy, 2011)
W artykule omówiono stan skolaryzacji przedszkolnej na wsi w Polsce w porównaniu z sytuacją w mieście i ogólnie w kraju. Analiza długich szeregów czasowych (od początku okresu transformacji) pozwoliła na wskazanie tendencji badanego zjawiska. Tytułem wstępu podkreślono znaczenie edukacji w wieku najmłodszym, będącej bazą kapitału ludzkiego w każdym społeczeństwie. Następnie prześledzono poziom i dynamikę liczby placówek przedszkolnych oraz uczęszczających do nich dzieci według przyjętego wcześniej podziału. Artykuł kończy wskazanie barier w powszechnym dostępie do przedszkoli dzieci wiejskich, oparte na badaniach ankietowych kilkudziesięciu gospodarstw rolnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 470-482