Bariery i możliwości dzierżawy ziemi rolniczej w opiniach dzierżawców - Marks-Bielska, Renata (Barriers and Possibilities of Agricultural Properties Leasing in Leasholder Opinions, 2011)
Celem badań, których wyniki zaprezentowano w opracowaniu, było wskazanie szans i ograniczeń w funkcjonowaniu dzierżawy rolniczej. Badania przeprowadzono wśród 451 dzierżawców nieruchomości rolnych. Dzierżawa pozwala rolnikom powiększyć własne gospodarstwo (dla 81,4% był to motyw dzierżawy). Umożliwia też użytkowanie gruntów w pobliżu własnego gospodarstwa (40,6%), a także powiększenie bazy paszowej dla produkcji zwierzęcej (36,4%). Pomimo udogodnień związanych z tą formą użytkowania gruntów Skarbu Państwa nie jest ona wolna od wad. Badani rolnicy jako główną barierę użytkowania dzierżawionego gruntu wskazywali niepewność gospodarowania (95,1% wszystkich dzierżawców i 94,2% dzierżawców od Agencji Nieruchomości Rolnych)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 446-457