Wartość zapylania roślin uprawnych w Polsce - Majewski, Janusz (The Value of Crops Pollination in Poland, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie roli pszczelarstwa w kontekście wartości zapylania roślin przez pszczoły, a także wskazanie sposobów określenia tej wartości. Najważniejszą z punktu widzenia wartości ekonomicznej rolą pszczół jest zapylanie roślin. Wartość produktów uzyskanych w wyniku zapylenia jest wielokrotnie większa od wartości produktów pszczelich. Wartość tę można określić, uwzględniając uzyskane dzięki zapyleniu efekty, wyceniając koszty, które trzeba ponieść, by zastąpić zapylanie inną usługą, bądź też na rynku. Wartość zapyleń roślin uprawnych na świecie wyniosła w 2005 r. ok. 153 mld euro. Oszacowana wartość zapyleń głównych roślin uprawnych w Polsce w 2008 r. wyniosła (w zależności od przyjętego wariantu) od ponad 0,6 do 1,2 mld zł
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 436-445