Rola polityki społecznej w zwalczaniu ubóstwa wśród dzieci - Majewska-Bator, Maria (The Role of Social Policy in Reducing Child Poverty, 2011)
Celem pracy było przedstawienie roli polityki społecznej w zwalczaniu ubóstwa wśród dzieci jako czynnika wpływającego na zróżnicowanie wysokości ubóstwa w krajach rozwiniętych. W pracy pokazano, że centralnym punktem polityki zwalczania biedy dzieci w krajach rozwiniętych powinny być działania zmierzające do wzrostu zatrudnienia kobiet, w tym te nastawione na zabezpieczenie odpowiedniego traktowania matek na rynku pracy. Strategiczne czynniki sukcesu stanowią wówczas rozwiązania dotyczące systemu opieki nad dziećmi i jej subsydiowania przez państwo oraz podnoszenia kwalifikacji matek poszukujących zatrudnienia, w celu zwiększenia ich konkurencyjności na rynku pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 426-435