Rola Unii Europejskiej w światowym wzroście gospodarczym - Majchrzak, Magdalena (The European Union in Global Economic Growth, 2011)
Dla strefy euro Międzynarodowy Fundusz Walutowy prognozuje wzrost gospodarczy na poziomie 1,3% PKB w 2011 r., zaś dla całej UE - na poziomie 2,3%. Stosunkowo niski wzrost gospodarczy będzie efektem niezbędnych drastycznych ograniczeń wydatków, które hamują ekspansję gospodarki, a także skutki kryzysu greckiego, irlandzkiego, portugalskiego i hiszpańskiego. Poza tym odmienna polityka gospodarcza UE i Stanów Zjednoczonych sprawi, że gospodarki te będą ze sobą konkurowały, poszukując najprawdopodobniej już pod koniec 2011 r. refinansowania zadłużenia państwowego. W 2. dekadzie XXI wieku obie strony są przytłoczone przez problemy wewnętrzne i chcą je rozwiązywać inaczej, co nie sprzyja współpracy międzynarodowej i rynkom finansowym. Dylematem może być łagodna polityka pieniężna Stanów Zjednoczonych i obawy o niewypłacalność państw strefy euro
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 414-425