Interwencje władz lokalnych jako systemu kształtującego klimat inwestycyjny - Lizińska, Wiesława (Local Authorities Intervention as the System Shaping the Investment Climate, 2011)
Głównym celem badań była identyfikacja interwencji władz lokalnych zmierzających do pozyskiwania inwestorów zagranicznych oraz określenie czynników je determinujących. Analizowano wyniki badań ankietowych z 16 gmin woj. warmińsko-mazurskiego (z 78 uczestniczących w badaniach), które potwierdziły wzrost inwestycji zagranicznych na swoim obszarze. Wśród działań władz lokalnych dominują te, których skutkiem było podjęcie decyzji lokalizacyjnej przez inwestorów zagranicznych (55,6%). Osiągnięto to dzięki działaniom o charakterze trwałym (61,5%). Wśród badanych gmin woj. warmińsko-mazurskiego najczęstszymi czynnikami decydującymi o podejmowanych przez władze lokalne działaniach wobec inwestorów zagranicznych była chęć stworzenia dodatkowych możliwości rozwoju (22,4%) oraz świadomego kształtowania kontrolowanego rozwoju (20,7%)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 405-413