Parki technologiczne jako instrument dla rozwoju regionu - Krzysztofek, Anna (Technological Parks as an Instrument for Regional Development, 2011)
Dynamiczny rozwój gospodarczy na świecie przyczynił się do poszukiwania przewagi konkurencyjnej państw oraz regionów dzięki innowacyjności, czego efektem są powstające na całym świecie parki technologiczne. Są one efektywnym narzędziem transferu i wykorzystania nowoczesnych technologii, służą pobudzaniu rozwoju regionów, dzięki czemu wpływają na tempo ich rozwoju oraz na poziom innowacyjności. Przyczyniają się do rozwoju w szczególności małych i średnich firm, co w efekcie prowadzi do powstawania nowych miejsc pracy. W zależności od skali prowadzonej działalności, efekty powstawania parków mogą być widoczne w wymiarze lokalnym lub regionalnym. Parki technologiczne to szansa zarówno dla nauki, jak i dla przemysłu oraz gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 395-404