Wzrost efektywności energetycznej - istotne wyzwanie polskiej polityki energetycznej - Kryk, Barbara (Increase Energy Efficiency - a Significant Challenge for the Polish Energy Policy, 2011)
Zasadniczym celem opracowania jest pokazanie korzystnych zmian w zakresie poprawy efektywności energetycznej w Polsce w latach 1997-2008. Do przedstawienia tych zmian wykorzystano wskaźniki dotyczące energochłonności wybranych sektorów gospodarki. W artykule przedstawiono również cele polskiej polityki energetycznej w zakresie efektywności energetycznej oraz działania podejmowane w celu ich realizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 384-394