Konkurencyjność regionów w świetle założeń polityki regionalnej Polski - Kruk, Hanna (Regions' Competitiveness in the Light of Polish Regional Policy Principles, 2011)
Działanie na rzecz poprawy konkurencyjności regionów jest jednym z istotnych elementów współczesnej gospodarki. Jednak może wystąpić pewna rozbieżność między determinantami konkurencyjności wymienianymi przez badaczy w publikacjach naukowych a obszarami, które są uznawane przez władze regionalne za kluczowe. W artykule przedstawiono wybrane dokumenty krajowe dotyczące konkurencyjności regionów (poruszające te kwestie w ujęciu bezpośrednim lub pośrednio - poprzez wsparcie konkurencyjności na poziomie mikroekonomicznym). Przedstawiono także wnioski wynikające z próby syntezy czynników konkurencyjności omawianych w strategiach rozwoju województw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 372-383