Transport w teoriach rozwoju regionalnego - Koźlak, Aleksandra (Transport in the Theories of Regional Development, 2011)
W artykule dokonano analizy zmian w podejściu do roli transportu w teoriach rozwoju regionalnego. Przegląd teorii objął m.in.: teorię lokalizacji, koncepcję "wielkiego pchnięcia", teorie oparte na handlu, na terytorialnych systemach produkcji, teorie koncentracji rozwoju, nową geografię ekonomiczną, teorie rozwoju opartego na wiedzy i innowacjach oraz teorię endogenicznego rozwoju regionów. Teorie te różniły się między sobą uwzględnianiem różnych aspektów transportu oraz wskazywanymi mechanizmami oddziaływania transportu na rozwój regionów. W końcowej części artykułu przedstawiono odniesienie do koncepcji teoretycznych we współczesnej polityce regionalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 361-371