Wsparcie finansowe działalności ekologicznych gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej - ujęcie makroekonomiczne - Kondratowicz-Pozorska, Jolanta (Financial Support of Organic Farms in the European Union - Macroeconomic Approach, 2011)
Celem opracowania jest przedstawienie i scharakteryzowanie makroekonomicznych uwarunkowań, które przemawiają za utrzymaniem pomocy finansowej dla rolnictwa i ekologicznych gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej. W tym celu prześledzono dane statystyczne dotyczące rolnictwa ekologicznego w Europie i na świecie, zebrano szereg opracowań dotyczących finansów Unii Europejskiej, a szczególnie wydatków na rzecz rolnictwa, oraz dokonano syntetycznego przeglądu zdarzeń i zjawisk ekonomicznych, które mają lub mogą mieć wpływ na rozwój rolnictwa ekologicznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 323-335