Ocena alokacji międzyregionalnej środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Polsce w latach 2007-2013 przy wykorzystaniu optymalizacji wielokryterialnej - Kiryluk-Dryjska, Ewa (The Assessment of the Interregional Allocation of Polish Rural Development Programme 2007-2013 Funds Using Multiple Criteria Decision Making Analysis, 2011)
Celem publikacji jest ocena alokacji międzyregionalnej środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Polsce w latach 2007-2013. W badaniach zastosowano model optymalizacji wielokryterialnej, uwzględniający zróżnicowanie regionalne potrzeb rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce. Za pomocą modelu symulowano międzyregionalną alokację środków finansowych programu. Wyniki symulacji modelowych porównano z alokacją rzeczywistą programu. Uzyskane wyniki wskazują, że rzeczywisty międzyregionalny podział środków finansowych jest zbliżony do modelowego, co świadczy o alokacji zgodnej z punktu widzenia skuteczności wprowadzanych działań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 281-290