Polityka państwa w sferze konsumpcji a problem zrównoważonego rozwoju - Kiełczewski, Dariusz (State Policy in the Sphere of Consumption vs. the Problem of Sustainable Development, 2011)
Przedmiotem artykułu jest relacja między tendencjami w polityce państw w sferze konsumpcji a ideą zrównoważonego rozwoju. Skupienie się państw na polityce ochrony konsumenta, przy równoczesnym ograniczaniu roli sektora publicznego oraz wielkości konsumpcji publicznej i społecznej, sprawia, że cele zrównoważonego rozwoju są realizowane w coraz bardziej ograniczonym zakresie, a sama jego idea sprowadza się do ekologizacji gospodarki. Pomijanie aspektu społecznego stawia ponadto pod znakiem zapytania możliwość realizacji zasad zrównoważonego rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 269-280