Ocena środowiskowej konkurencyjności regionów w Polsce - Kasztelan, Armand (The Assessment of Environmental Competitiveness of Regions in Poland, 2011)
W artykule zaprezentowano koncepcję środowiskowej konkurencyjności regionów. Wskazano, że niektóre regiony znajdują się w posiadaniu bardzo cennego czynnika rozwoju, jakim jest relatywnie czyste środowisko naturalne. Przyczynia się to do wzrostu dobrobytu w regionach oraz wpływa na dalszą poprawę jakości środowiska. Podejmowanie aktywnych działań na rzecz ochrony środowiska sprzyja pogłębianiu "zielonej" specjalizacji regionów, a tym samym zwiększaniu ich konkurencyjności na szczeblu krajowym lub nawet międzynarodowym. Ocenę środowiskowej konkurencyjności regionów w Polsce przeprowadzono za pomocą metody punktowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 258-268