Public governance jako wyzwanie dla współczesnego państwa - Kargol-Wasiluk, Aneta (Public Governance - the Challenge for the Contemporary State, 2011)
Przedmiotem studium jest analiza koncepcji public governance (publiczne współrządzenie, koordynacja działań zbiorowych) w kontekście zmiany sposobu funkcjonowania współczesnego państwa i sfery publicznej. W artykule przedstawiono problem niedostatecznej sprawności państwa, utożsamianego z szerokim pojęciem sektora publicznego, ze wskazaniem szczególnej roli efektywności i sprawności funkcjonowania administracji publicznej dla kreowania warunków do rozwoju społeczno-gospodarczego, z którego powinni korzystać wszyscy obywatele. Autorka przyjęła hipotezę badawczą mówiącą o tym, że public governance jest paradygmatem teoretycznym funkcjonowania współczesnego państwa. W aspekcie aplikacyjnym zatem konieczne jest określenie zasad good governance
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166,s . 246-257