Konkurencyjność gmin na przykładzie województwa lubelskiego - Janulewicz, Paweł (The Communes Competitiveness Basing on the Example of Lublin Voivodeship, 2011)
W związku ze zmianami ustrojowymi zapoczątkowanymi w latach 90. (szczególnie reformą administracyjną) gminy uzyskały większą swobodę w zarządzaniu mieniem komunalnym, a więc stanęły przed nowymi zadaniami związanymi z prowadzeniem własnej działalności publicznej w sferze użyteczności. W artykule zbadano i przedstawiono konkurencyjność gmin woj. lubelskiego rozpatrywaną w układzie statycznym. Wykorzystano do tego metodę wzorcową Hellwiga, na podstawie której dokonano podziału badanych jednostek (212 gmin) na cztery grupy z punktu widzenia poziomu konkurencyjności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 234-245