Polityka wspierania konkurencyjności w Unii Europejskiej - Jantoń-Drozdowska, Elżbieta (The Policy of Supporting Competitiveness in the European Union, 2011)
Międzynarodowa konkurencyjność przedsiębiorstw i gospodarek budzi zainteresowanie nie tylko sfery biznesu, ale również instytucji państwowych i Unii Europejskiej (UE). W tym ostatnim przypadku ważne jest tworzenie otoczenia ekonomicznego, prawnego i demograficznego (krajowego i wspólnotowego), które sprzyja podniesieniu konkurencyjności przedsiębiorstw i gospodarek. W opracowaniu poddano analizie projekty UE, których celem jest budowanie konkurencyjnej gospodarki, nawet jeżeli, tak jak w przypadku strategii tworzonych w XX wieku, nie używano kategorii "konkurencyjność". W realizowanej obecnie Strategii "Europa 2020" przyjęte zostały trzy priorytety dla zrównoważonego wzrostu i zatrudnienia: mądry wzrost, zrównoważony wzrost i zintegrowany wzrost
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 223-233