Ocena potencjalnych skutków rządowego projektu zmian w polskich uregulowaniach outsourcingu bankowego dla zachowania tajemnicy bankowej - Huterski, Robert; Huterska, Agnieszka (Evaluation of Potential Effects of Governmental Proposal of Changes in Polish Regulations Concerning Outsourcing in Banking for Bank Secrecy, 2011)
Obecnie obowiązujące w Polsce regulacje powierzania przez banki czynności podmiotom zewnętrznym (outsourcingu) zawierają istotne ograniczenia, mające na celu zarówno zapewnienie stabilności sektora bankowego, jak i ochronę interesów klientów banków, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony tajemnicy bankowej. Zmiany w tym zakresie idą w kierunku istotnego poszerzenia dopuszczalnego zakresu outsourcingu oraz uproszczenia związanych z nim procedur, zwłaszcza ograniczenia kontrolnych kompetencji Komisji Nadzoru Finansowego. Prezentowane w rządowym projekcie zmian argumenty na rzecz zliberalizowania zasad outsourcingu, a także rządowa ocena skutków proponowanych zmian w regulacjach nie uwzględniają potencjalnego wzrostu zagrożenia naruszeniami tajemnicy bankowej na szkodę klientów wraz z intensyfikacją wykorzystania outsourcingu przez banki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 212-222