Procesy konwergencji czy dywergencji w zakresie dochodów gospodarstw rolnych w Polsce w regionach FADN po integracji z UE? - Grzelak, Aleksander; Brelik, Agnieszka (The Processes of Convergence, or the Divergence in Range of Income of Agricultural Farms in Poland in FADN Regions After the Integration with the UE?, 2011)
Głównym celem artykułu jest określenie, czy miały miejsce procesy wzrostu, czy zmniejszenia zróżnicowania dochodów rolniczych w Polsce w latach 2004-2008 pomiędzy regionami FADN. W tych bowiem latach mieliśmy do czynienia z procesami konwergencji w zakresie sytuacji dochodowej gospodarstw rolnych pomiędzy regionami FADN1. Odnotowano występowanie konwergencji zarówno typu beta, jak i sigma. Sytuacja ta pojawiła się zarówno dla grupy gospodarstw ogółem, wielostronnych, jak i specjalizujących się w uprawach polowych. Przy wyłączeniu subsydiów nastąpiłyby procesy dywergencji. Można wstępnie zaryzykować stwierdzenie, że instrumenty WPR sprzyjają zmniejszaniu się różnic dochodowych w ujęciu przestrzennym, co może wpisywać się w pewnym zakresie w cele polityki UE odnośnie do wzrostu zrównoważonego w ujęciu przestrzennym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 201-211