Analiza efektywności wykorzystania potencjału inwestycyjnego w jednostkach samorządu terytorialnego - gminach w Polsce - Gospodarowicz, Marcin (Empirical Analysis of the Effectiveness of Investment Potential in Local Government Units - Municipalities in Poland, 2011)
Jednym z najważniejszych zadań stojących przed jednostkami samorządu terytorialnego (JST), a w szczególności gminami, jest wspieranie rozwoju infrastruktury znajdującej się na ich terenie. Rozwój infrastruktury jest istotnym elementem procesu poprawy konkurencyjności danej JST jako miejsca zamieszkania i prowadzenia działalności gospodarczej. Celem prezentowanego opracowania jest analiza efektywności wykorzystania potencjału inwestycyjnego gmin ujętego syntetycznie w postaci nadwyżki dochodów ogółem budżetu nad wydatkami bieżącymi w stymulowaniu dynamiki wzrostu infrastruktury technicznej. Analizą objęta została cała populacja gmin w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 164-175