Czynniki kształtujące przewagę konkurencyjną grup strategicznych przedsiębiorstw mleczarskich na Lubelszczyźnie - Domańska, Katarzyna (The Factors Influencing Competitive Advantage of Strategic Groups of Milk Enterprises in Lublin Region, 2011)
W dzisiejszych warunkach konkurowanie odbywa się na drodze budowania i/lub osiągania przewagi konkurencyjnej, która jest głównym źródłem uzyskiwania lepszych wyników na tle podmiotów konkurencyjnych. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę wskazania i oceny źródeł syntetycznej przewagi konkurencyjnej grup strategicznych przedsiębiorstw mleczarskich na Lubelszczyźnie (określonej na podstawie ich pozycji konkurencyjnej) poprzez identyfikację ich przewag cząstkowych w takich obszarach, jak: pozycja rynkowa, pozycja w zakresie kosztów, potencjał produkcyjny i poziom technologii, potencjał finansowy i rentowność oraz poziom organizacji i zarządzania. Ma to szczególne znaczenie z punktu widzenia przyszłego rozwoju przedsiębiorstw mleczarskich na Lubelszczyźnie i ich struktury podmiotowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 152-163