Wydatki ekoinwestycyjne gmin jako instrumenty rozwoju lokalnego - Burzyńska, Dorota (Ecoinvestment Expenditure of Local Communities as an Instrument of Local Development, 2011)
Obowiązkiem gminy jest zaspokoić podstawowe potrzeby jej mieszkańców. Potrzeby w dziedzinie ochrony środowiska znacznie przekraczają dostępne środki. Oznacza to konieczność dokonywania wyborów przeznaczenia i wysokości środków. Charakter wydatków na cele ekologiczne ma pozytywny wpływ na rozwój lokalny. Realizowanie tych wydatków wpłynie bezpośrednio i pośrednio na rozwój lokalny i poprawę warunków życia mieszkańców gmin
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 93-106