Zasady transferu i przejmowania ryzyka w realizacji inwestycji infrastrukturalnych - Borkowski, Przemysław (Rules for Risk Transfer and Acceptance in Infrastructure Investments, 2011)
Ryzyko jest jedną z najważniejszych determinant przesądzających o sukcesie lub porażce projektu inwestycyjnego w infrastrukturze. Możliwość efektywnego rozdziału ryzyka pomiędzy strony kontraktu daje zastosowanie reguł FIDIC. Jednakże reguły te dotyczą jedynie ryzyka związanego bezpośrednio z procesem budowy obiektów infrastrukturalnych. Tymczasem inwestycji infrastrukturalnej towarzyszy też wiele innych rodzajów ryzyka: polityczne, finansowe, personelu, utraty reputacji itd. W artykule dokonano analizy i oceny wszystkich rodzajów ryzyka towarzyszących inwestycji infrastrukturalnej, a następnie zidentyfikowane rodzaje ryzyka przeanalizowano pod kątem zdolności stron kontraktu do zarządzania lub ponoszenia danego ryzyka
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 59-70