Polityka dotycząca biokomponentów paliw płynnych w Polsce w kontekście uwarunkowań prawnych - Bielski, Stanisław (Policy Concerning Biocomponents of Liquid Fuels in Poland in the Context of Legal Conditions, 2011)
Produkcja biopaliw transportowych jest jednym z priorytetów polityki UE. W Polsce i na świecie trwa systematyczny wzrost produkcji biopaliw płynnych I generacji, mimo że są droższe od paliw ropopochodnych, a do ich produkcji wykorzystuje się żywnościowe surowce strategiczne. Konieczne jest systematyczne zwiększanie powierzchni upraw na cele energetyczne, aby sprostać założeniom polityki energetycznej UE. Polskie rolnictwo jest w stanie pokryć rosnące zapotrzebowanie na rolnicze surowce energetyczne. W artykule przedstawiono regulacje wynikające z dyrektyw UE w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych, ze szczególnym uwzględnieniem regulacji dotyczących rynku biopaliw transportowych. Ponadto w zarysie przedstawiono projekt zmian prawa krajowego dotyczący systemu wsparcia dla energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 48-58