Zmiany strukturalne największych polskich przedsiębiorstw w latach 2004-2009 - Bałtowski, Maciej; Kwiatkowski, Grzegorz (Structural Changes in the Largest Polish Companies, 2004-2009, 2011)
Na podstawie poprawionych i uzupełnionych list 2000 największych polskich przedsiębiorstw za lata 2004 oraz 2009, publikowanych przez dziennik "Rzeczpospolita", autorzy dokonali analizy zmian strukturalnych tej ważnej grupy. Wykorzystano trzy charakterystyki ekonomiczne: przychody, zatrudnienie oraz zysk netto, a także charakterystyki własnościowe (w tym pochodzenie dominującego kapitału w podziale na "krajowy" i "zagraniczny"), branżowe oraz geograficzne (siedziba). Artykuł zawiera krótkie wprowadzenie metodologiczne, tabele z wynikami obliczeń oraz wnioski wskazujące na istotne przeobrażenia strukturalne, jakie miały miejsce w polskiej gospodarce w ciągu ostatnich 5 lat
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 37-47