Autodynamizm jako mechanizm przekształcania się organizacji projektowej w procesową - Lichtarski, Janusz Marek (Autodynamizm as a Mechanism for Transforming the Project into the Process Oriented Organization, 2011)
Celem opracowania jest identyfikacja istoty autodynamizmu. Może być on zdefiniowany jako mechanizm samoodtwarzania się struktur zadaniowych. Na podstawie wyników badań empirycznych, w oparciu o metodę przekrojowych studiów przypadku stwierdzić możemy, że autodynamizm może prowadzić do przekształcania się organizacji zorientowanej projektowo w organizację procesową i jest to jeden z ważniejszych czynników wpływających na kształt struktur organizacyjnych przedsiębiorstw zorientowanych projektowo
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 470-476