Kierunki zmian w kształtowaniu umiejętności kierowniczych i pracowniczych - Glinkowska, Beata (Trends in Shaping the Managerial and Staff Skills, 2011)
Artykuł przedstawia najważniejsze aspekty zarządzania zasobami ludzkimi, związane z nimi wyzwania i kierunki zmian w aspekcie teoretycznym. Opracowanie powyższe skupione jest na trzech zagadnieniach: wyjaśnieniu podstawowych pojęć związanych z procesem zarządzania zasobami ludzkimi, głównych kierunkach zmian działania współczesnego kierownika, wymaganiach i wyzwaniach wobec współczesnych pracowników. Nowe wymagania wobec kierowników i pracowników są odzwierciedleniem burzliwych zmian zachodzących w otoczeniu rynkowym współczesnych organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 451-461