Procesy drgające - Jokiel, Grzegorz (Vibrating Processes, 2011)
Artykuł przedstawia wyniki symulacji procesów wytwórczych przeprowadzanych w warunkach laboratoryjnych. Zidentyfikowano podstawowe przyczyny niedoskonałego szacowania czasu trwania procesu produkcyjnego oraz jakości wytworzonych produktów. Zaproponowano inny niż intuicyjny sposób szacowania czasów trwania operacji w procesie oraz procesu jako całości. W pracy sformułowano zasady dotyczące szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia i konsumpcji opóźnień (czasów trwania operacji dłuższych niż wartości średnie) oraz wystąpienia i konsumpcji oszczędności (czasów trwania operacji krótszych niż ich wartości średnie)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 371-379