Rozwój metod modelowania procesów biznesowych na potrzeby wytwarzania systemów informatycznych - Polak, Przemysław; Wieczorkowski, Jędrzej (The Development of Business Process Modelling Methods for Manufacturing Information Systems, 2011)
Artykuł przedstawia rozwój stosowanych w inżynierii oprogramowania metod modelowania procesów, a także opisuje bieżące trendy w modelowaniu systemów informatycznych. Modele procesowe stosowano już w latach 70. XX wieku w ramach podejścia strukturalnego w analizie systemowej. W latach 90. metody analizy i projektowania zostały zdominowane przez metody obiektowe. Jednakże podejście procesowe w zarządzaniu wymusiło nowe spojrzenie na modelowanie systemów informatycznych. Obecnie szczególnie silnym trendem jest wzrost popularności notacji opisu procesów BPMN
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 266-272