Balanced scorecard narzędziem doskonalenia procesów w przedsiębiorstwie górniczym węgla kamiennego - Karkula, Marek; Kowal, Dominik (Balanced Scorecard as a Tool for Process Improvement in the Coal Mining Enterprise, 2011)
Specyfika przedsiębiorstw górniczych węgla kamiennego wskazuje na konieczność stosowania szczególnie wyrafinowanych rozwiązań i metod w zakresie zarządzania. Wśród nowych metod na uwagę zasługuje zwłaszcza koncepcja balanced scorecard (BSC). W artykule zaprezentowano możliwości aplikacji koncepcji balanced scorecard w przedsiębiorstwach górniczych węgla kamiennego, umożliwiające koncentrację wokół strategii szeregu kluczowych procesów realizowanych przez przedsiębiorstwa górnicze węgla kamiennego. W artykule przedstawiono również możliwości wykorzystania rozwiązań IT w procesie wdrażania koncepcji BSC
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 212-223