Pomiędzy jakością a czasem – rola niezawodności w doskonaleniu procesów i budowaniu przewagi konkurencyjnej - Dzidowski, Adam (Between Quality and Time: the Role of Reliability in Process Improvement and the Creation of Competitive Advantage, 2011)
Pomimo wielu swoich zalet normy ISO 9001 bazują na ograniczającym założeniu, traktującym jakość jako zgodność, a nie ulepszanie. Podejście niezawodnościowe jest próbą odpowiedzi na problemy związane z normatywnym traktowaniem jakości. W artykule przedstawiono założenia deterministycznego podejścia niezawodnościowego oraz jego miejsce i rolę w strukturze współczesnych organizacji procesowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 203-211