Rola działu personalnego a zarządzanie personelem w ujęciu procesowym - Piwowar-Sulej, Katarzyna (The Role of HR Department vs. Process Approach to Personnel Management, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja roli specjalistów HR w kontekście procesowego ujęcia zarządzania personelem. Zwrócono uwagę na pewne przyczyny zakłóceń w realizacji procesów personalnych w organizacji zorientowanej funkcjonalnie. Głównym źródłem problemów jest utożsamianie pracowników działu personalnego przez menedżerów funkcjonalnych z osobami pełniącymi jedynie rolę administracyjną. Wyniki badań empirycznych stały się podstawą do zaproponowania stosowania podejścia procesowego w działaniach związanych z zasobami ludzkimi jako metody rozwiązywania problemów w realizacji procesów personalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 139-150