Orientacja procesowa w organizacjach. Rozważania nad skutecznością wprowadzania - Nowosielski, Stanisław (Process Orientation in Companies. Considerations of Efficiency Introduction, 2011)
W artykule podjęto próbę zaprezentowania istoty orientacji procesowej, biorąc pod uwagę wieloznaczność obecnych jej ujęć. Wskazano na ważny jej element, to znaczy na założenia ideowe wsparte proprocesową kulturą organizacyjną. Przedstawiono wyniki badań, prezentowane w literaturze przedmiotu, dotyczące stosowania orientacji procesowej w praktyce różnych organizacji. Wskazano na zasadnicze prace, jakie powinno się podjąć, aby zwiększyć skuteczność wprowadzania tej orientacji do organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 93-106