Podejście procesowe w usprawnianiu zarządzania projektami - Marciszewska, Anna; Nowosielski, Stanisław (Process Approach in Project Management Improvement, 2011)
W artykule najpierw zdefiniowano istotę podejścia procesowego. Następnie w oparciu o dostępne definicje zarządzania projektami przedstawiono strukturę procesową zarządzania projektami. Zaproponowano ogólną metodykę usprawniania procesów zarządzania projektami z wykorzystaniem podejścia procesowego. Zaprezentowano istotę modelu dojrzałości Capability Maturity Model Integration oraz autorski przykład jego zastosowania w doskonaleniu procesów zarządzania projektami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 73-83