Orientacja procesowa w wybranych koncepcjach zarządzania - Czyż-Gwiazda, Ewa (Business Process Orientation in Selected Management Concepts, 2011)
Celem artykułu jest zaprezentowanie orientacji procesowej w kontekście wybranych koncepcji pojawiających się w teorii i praktyce zarządzania. W opracowaniu zaprezentowano podstawowe założenia wybranych koncepcji zarządzania oraz sposób, w jaki przyczyniły się one do skierowania uwagi menedżerów na procesy oraz popularyzację i rozwój orientacji procesowej. Hipoteza badawcza jest następująca: w teorii i praktyce zarządzania wyróżnić można kilka głównych źródeł ukierunkowania na procesy. W niniejszym artykule, jako metodę badawczą, wykorzystano przegląd i analizę krajowej oraz zagranicznej literatury dotyczącej orientacji procesowej. Jej wyniki potwierdziły przyjętą hipotezę
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 46-54