Procesowe ujęcie rozwoju organizacji. Analiza wielowymiarowa / Multidimensional Analysis of Organization's Growth: a Process Approach - Bratnicki, Mariusz; Gabryś, Bartłomiej J. (Multidimensional Analysis of Organization's Growth: a Process Approach, 2011)
Artykuł prezentuje koncepcyjny model strategicznych napięć rozwojowych. Analiza została dokonana w odniesieniu do innych, znanych z literatury modeli rozwoju organizacji. Szczególnemu opisowi poddano operacjonalizację modelu strategicznych napięć rozwojowych z naciskiem na wymiary: organizacyjna kultura, zarządzanie informacją i organizacyjny rozwój. Przedstawiono implikacje i zarysowano przyszłe kierunki badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 26-36