Model operacyjny zmienności zasobu wody w przypowierzchniowej warstwie gleby i jego fizyczne uzasadnienie - Okrasińska-Płociniczak Hanna (Operational model of water supply in a near-surface layer of soil and its physical justification, 2020)
W rozprawie wyprowadzony został model operacyjny opisujący zmienność zasobu wody w strefie aeracji w glebie. Punktem wyjścia było równanie Richardsa, które zostało użyte do opisu rozkładu wilgotności w warunkach polowych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Równanie Richardsa; wilgotność; zasób wody; model matematyczny; ośrodek porowaty