Rozbieżności definicyjne operacji bankowych klasyfikowanych na podstawie kryterium bilansu - Świderska, Joanna (The definition divergence of banking operations classified by the balance sheet criterion, 2011)
Tradycyjna klasyfikacja operacji bankowych wyróżnia operacje aktywne (czynne), pasywne (bierne) oraz usługowe (pośredniczące), ale w literaturze znaleźć można wiele przykładów rozbieżnego definiowania operacji bankowych opartych na kryterium bilansu – np. podejście stricte rachunkowe lub brak odwołania do konkretnych pozycji aktywów czy pasywów. Powiązanie konkretnych działań banku z pozycją w bilansie najlepiej oddaje istotę klasyfikacji, wymaga jednak znajomości nie tylko samego bilansu, ale również rodzajów pozycji pozabilansowych. Zarówno aktywa, jak i pasywa nie mają charakteru jednorodnego, co oznacza, że dla ich opisu powinno się uwzględniać kryteria dodatkowe, które dopełniają charakterystykę opartych na nich operacji bankowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 524-532