Determinanty wykorzystania bezgotówkowych instrumentów płatniczych w krajach Unii Europejskiej - Polasik, Michał; Kuc, Marta (Factors determining the use of cashless payments in the European Union countries, 2011)
Celem pracy było poznanie czynników warunkujących wykorzystanie bezgotówkowych instrumentów płatniczych w krajach Unii Europejskiej. Pomiędzy poszczególnymi krajami występuje radykalne zróżnicowanie intensywności i struktur wykorzystania metod płatności. Wyniki empiryczne wykazały silne oddziaływanie infrastruktury sieci bankomatów i terminali płatniczych POS na stosowanie kart płatniczych oraz przelewów bankowych. Istotną rolę odgrywa także poziom ubankowienia oraz rozwoju społeczeństwa informacyjnego. Natomiast uwarunkowania specyficzne dla poszczególnych krajów wynikają z historycznej ścieżki rozwoju systemów płatniczych oraz poziomu rozwoju gospodarczego i różnic kulturowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 504-514