Istota i perspektywy rozwoju pieniądza elektronicznego - Jurkowska, Aleksandra; Owsiak, Katarzyna (Significance and prospects of development of electronic money – some issues, 2011)
Jednym z efektów postępu technologicznego jest ewolucja form pieniądza, a przez to powstanie pieniądza elektronicznego. W teorii ekonomii brak jest zgodnego stanowiska co do zdefiniowania i ujęcia pieniądza elektronicznego we współczesnej teorii pieniądza oraz zakwalifikowania go czy to do pieniądza gotówkowego czy bezgotówkowego. Próbą ujednolicenia zagadnień związanych z pieniądzem elektronicznym była dyrektywa unijna w sprawie podejmowania i prowadzenia działalności przez instytucje pieniądza elektronicznego oraz nadzoru ostrożnościowego nad ich działalnością. Stąd też celem artykułu jest przybliżenie wybranych kwestii związanych ze zdefiniowaniem pieniądza elektronicznego, jego funkcji oraz możliwości rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 495-503