Wyzwania dla banków jako pośredników na rynku usług płatniczych - Iwańczuk, Anna (Challanges for banks as the intermediaries on the payment services market, 2011)
Banki są głównymi pośrednikami na rynku usług płatniczych. Warunki ich funkcjonowania na tym rynku ulegają zmianom pod wpływem rozwoju nowoczesnych technologii, procesów integracyjnych oraz innych czynników o charakterze zewnętrznym. Skutkuje to zmianą pozycji banków oraz stawia przed nimi nowe wyzwania. Bezpośrednim źródłem wyzwań jest wchodzenie na rynek niebankowych instytucji płatniczych. Banki mają wiele mocnych stron jako dostawcy usług płatniczych, z których na szczególną uwagę zasługuje posiadanie statusu instytucji zaufania publicznego. Zagrożeniem dla banków w utrzymaniu dominującej pozycji na rynku usług płatniczych jest konkurencja ze strony instytucji płatniczych, korzystających z nowoczesnych rozwiązań w zakresie realizacji zleceń płatniczych klientów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 485-494