Wzrost zadłużenia kredytowego polskich gospodarstw domowych w latach 2004-2010 – przyczyny, przebieg i próby przeciwdziałania - Huterska, Agnieszka; Huterski, Robert (Growth of bank loan debts of Polish households in years 2004-2010 – reasons, development and attempts to counteract, 2011)
Wzrost zadłużenia kredytowego gospodarstw domowych jest obecnie istotnym elementem branym pod uwagę przy ocenie zagrożenia stabilności finansowej przez władze regulacyjno-nadzorcze i banki centralne większości krajów. Również w Polsce zjawisko to jest uważnie obserwowane. Analiza zmian w dynamice i strukturze przedmiotowej zadłużenia kredytowego polskich gospodarstw domowych wskazuje na niebezpieczny dotychczasowy wzrost obciążenia banków bieżąco i potencjalnie niespłacalnymi kredytami. Z drugiej strony wskazuje ona na trudności ze znalezieniem przez władze regulacyjno-nadzorcze prostego, szybkiego i skutecznego instrumentarium oddziaływania na sektor bankowy, pozwalającego wyhamować wzrost zadłużenia gospodarstw domowych bez istotnego zniekształcenia reguł rynkowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 475-484