Nowe wyzwania na rynku płatności detalicznych - Harasim, Janina (New challenges on the retail payments market, 2011)
Celem opracowania jest identyfikacja nowych zjawisk obserwowanych w ostatnich latach na rynku płatności detalicznych, przedstawienie ich specyfiki w wybranych regionach/krajach oraz określenie ich oddziaływania na strukturę rynku i obecne na nim podmioty. Do najważniejszych nowych trendów na rynku płatności detalicznych należą: wzrost presji regulacyjnej, gwałtowny rozwój innowacji w obrocie płatniczym, pojawienie się nowych graczy rynkowych, wzrost wymagań konsumentów odnośnie do szybkości i kosztu płatności oraz ewolucja ich zwyczajów płatniczych. Ich efektem są zmiany strukturalne polegające m.in. na obniżaniu barier dostępu do rynku i znacznym wzroście poziomu konkurencji, dezintegracji i defragmentacji procesu płatności, standaryzacji usług płatniczych i automatyzacji procesu płatności oraz rosnącej presji na wzrost przejrzystości kosztów i cen usług płatniczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 463-474