Wybrane aspekty funkcjonowania rynku kredytów konsumenckich w Polsce - Galbarczyk, Tamara Anna (Selected aspects of the functioning of the consumer credit market in Poland, 2011)
Rynek kredytów konsumenckich obejmuje produkty oferowane przez szerszą grupę podmiotów niż tylko banki. Mogą ich udzielać także spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe i pośrednicy kredytowi. Są to kredyty udzielane osobom fizycznym na cele niezwiązane bezpośrednio z działalnością gospodarczą. Ich cechą jest m.in. szczególna ochrona kredytobiorców w świetle ustawy o kredycie konsumenckim, pod warunkiem że do zawartej umowy stosuje się jej przepisy. Ustawa ma jednak ulec zmianie w związku z wejściem w życie Dyrektywy 2008/48/WE i z koniecznością dostosowania przepisów krajowych do wymogów UE. W opracowaniu podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy i jak projektowane zmiany wpłyną na sytuację kredytobiorców. Poza tym zaprezentowano aktualny stan tego rynku i nakreślono perspektywy jego rozwoju w przyszłości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 453-462