Uwarunkowania funkcjonowania i rozwoju odwróconego kredytu hipotecznego (reverse mortgage) w Polsce - Buszko, Michał (Reverse mortgage conditions of functioning and development in Poland, 2011)
Reverse mortgage jest rozwiązaniem umożliwiającym konwersję kapitału zamrożonego w nieruchomości na świadczenia pieniężne wypłacane w okresie emerytalnym. W Polsce trwają obecnie prace nad wprowadzeniem reverse mortgage w postaci odwróconego kredytu hipotecznego. Uruchomienie na polskim rynku odwróconego kredytowania hipotecznego jest uzasadnione zmianami demograficznymi, niską efektywnością repartycyjnego systemu emerytalnego oraz prognozowanymi niskimi świadczeniami emerytalnymi uzyskiwanymi z innych źródeł. Wprowadzenie tego instrumentu w Polsce wymaga przede wszystkim szerokich zmian legislacyjnych, w tym rozwiązania problemu definicji samej umowy, określenia grupy podmiotów uprawnionych do sprzedaży reverse mortgage, a także wprowadzenia regulacji zabezpieczających interes zarówno instytucji finansowych, jak i kredytobiorców
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 444-452